1 yıl korunmasız ve düzenli cinsel ilişkeye rağmen gebelik elde edilememesi durumudur.

Korunmasız ilişki ile gebelik hızı, 3 ay için % 57, 6 ay için % 72 ve 1 yıl içim % 85 dir.

35 yaş üzeri kadınlar 6 aydır gebe kalamıyor ise, 40 yaş üzeri kadınlar 3 aydır gebe kalamıyor ise, 3 yıl üzerinde infertil olan çiftler, 6 ay üzeri amenoreik kadınlar, düşük gibi önceden kötü gebelik öyküsü varsa, vajinismus gibi cinsel ilişkiyi engelleyen bir sorun varsa, anatomik anomali varsa, medikal hastalıklar ve orta/ağır endometriozis hastaları bir yılı beklemeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmelidirler.

Bu durumlarda anne adayı kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gittiği gibi baba adayı da üroloji (bevliye) uzmanına kontrol olmalıdır. Çünkü infertilite % 30 kadın, % 30 erkek ve % 40’da ise hem kadın hemde erkeğe ait nedenlerden olur. Böylece her iki eş de değerlendirilmiş olur.

Kadının değerlendirilmesi:

İnfertilite nedeniyle gelen her hastaya ayrıntılı jinekolojik muayene yapılmalıdır. Ovulasyon ile ilgili testler ve tubal değerlendirme gerekir. Ovulasyon değerlendirilmesi için bazı kan testleri ve ultrason ile kontrol yapılır. Tüm infertil çiftlerin %15 de ve kadın infertilitesinin % 40’da ovulatuar disfonksiyon vardır. Bu nedenle troid hastalıkları, hiperandrojenizm, hipofiz tümörleri, aşırı kilo kaybı, hiperprolaktinemi ve obesite araştırılmalıdır. Tubal değerlendirme için ise HSG, laparoskopi ve histereskopi yapılabilir.

KAN TESTLERİ: Genelde adetin 2, 3 ya da 4. Günü yapılan hormon testlerdir. Bunun dışında hastanın durumuna göre ek kan tahlilleri de istenebilir.

ULTRASONOGRAFİ: Transvajinal ultrason, transabdominal (karından yapılan) ultrasona göre her zaman daha detaylı bilgi verir ve infertilite hastaları da bu şekilde takip edilirler. Ultrason, tamamen zararsız ve duyulamayan ses dalgaları ile çalışan bir işlemdir. Transvajinal ultrasonun özellikle gebeliğin ilk haftalarında ailelerde gebeliğe ya da bebeğe bir zararı olacağı gibi yanlış bir kanı vardır.

Tedavi

Çiftin her ikisinin de değerlendirilmesi ve olası patolojilerin tedavileri ardından tedaviye başlamak gerekir. Tedavi adım adım olmalı ve gereksiz yere acele edip sonraki adıma geçmeye gerek yoktur. Yapılan çalışmalar sadece cinsel ilişkinin tarifi ve gebelik şansının yüksek olduğu günlerde ilişkinin gebelik şansını artırdığını ve bu şekilde gebelik elde edilebileceğini göstermektedir. Gerekli durumlarda ise ovulasyon indüksiyonu, aşılama ve tüp bebek işlemleri yapılabilir.